PROPIETATS I ÚS DE L’OLI ESSENCIAL DE LAVANDA

Aquesta herba versàtil ha estat àmpliament utilitzada des de l’època de Babilònia degut a les diverses propietats i aplicacions.

AL·LÈRGENS: L’oli essencial de lavanda conté components bioquímics presents de forma natural al·lergògens:

Linalol (25-45 %)

Ocimè (1,5-16 %)

Acetat de linalino (25-47%)

És aconsellable provar l’oli abans d’utilitzar-lo (2 gotes al colze o al canell durant almenys 24 hores per comprovar que no hi ha cap reacció).

 

Beneficis de l’oli essencial de lavanda:

ÚS EXTERN:

Els olis essencials es poden utilitzar o bé per separat o en combinació, però la concentració mai ha d’excedir el 5%.

Massatges corporals: Diluir 2 gotes en adults i 1 gota en nens d’oli essencial en 25 ml d’una base d’oli vegetal o una loció o crema. Aplicar una petita quantitat directament a les àrees de preocupació, com els músculs, la pell o les articulacions. Treballi l’oli suaument a la pell fins que s’absorbeixi completament.

Insomni: Col·locar 1-2 gotes sota el coixí. No es recomanable a nens menors de 30 mesos.

Bany: Afegir de 8 a 10 gotes a l’aigua de bany calent. No es recomanable l’ús en nens menors d’1 any.

Dutxa: Per tot el cos. Després del bany, col·locar una barreja dels teves olis preferits sobre una esponja i escampar per tot el cos mentre s’està sota el raig d’aigua calenta.

Maniluvis: Per mans adolorides, resseques o irritades. Submergeix les mans en un bol d’aigua tèbia amb 4-5 gotes d’olis essencials.

Pediluvis: Banys per a peus adolorits, irritats o ressecs. La circulació a les extremitats es veu afectada per l’estrès i la tensió. L’aigua calenta promou la dilatació dels porus i la penetració dels olis essencials al torrent sanguini. Addicionalment, l’activació de la circulació sanguínia en les extremitats allibera la pressió en la part superior del cos la qual cosa resulta ideal quan es pateix de mals de cap i migranyes. Afegeix 4-5 gotes de l’oli essencial en un bol d’aigua calenta i submergeix els peus.

Inhalació: Col·locar 4 gotes en ½ litre d’aigua bullint i realitzar inhalacions directes

amb una tovallola sobre el cap o deixar que s’evaporin a l’aire.

Vaporitzadors ambientals: Funcionen mitjançant l’emancipació de vapor d’aigua carregat d’oli essencials a l’ambient. Col·loca 10 gotes d’oli essencial en 7 cullerades d’aigua.

Fogó / peveter: Col·locar 4 gotes en una mica d’aigua calenta.

A les xemeneies: Col·loca unes gotes d’oli essencial sobre els troncs abans d’encendre el foc.

Compreses: Són draps humits d’acció localitzada. Ideal en casos de mal de cap i d’ossos per torçades i esquinços. Humiteja un drap de cotó en aigua tèbia o freda (segons la necessitat), amb 4-5 gotes d’oli essencial. Col·loca sobre l’àrea a tractar fins que es refredi. Repeteix les vegades necessàries.

Aftersun 100 % natural: Barreja en un polvoritzador o nebulitzador 20 gotes amb 250 ml d’aigua. Agita i nebulitza sobre la pell.

Crema de mans hidratant: Afegir 1 gota d’oli essencial de lavanda a la crema de mans.

Loció contra picors: 3 gotes d’oli essencial de lavanda diluïdes a la crema corporal. No

s’aconsella aquest ús en menors de 30 mesos.

Picades d’insectes: Aplicar directament amb un cotó. No s’aconsella aquest ús en menors de 30 mesos.

 

 

PRECAUCIONS: Evitar el contacte amb ulls i mucoses. Mantenir allunyat de l’abast dels nens. No usar en cas d’embaràs o lactància sense supervisió mèdica. En cas d’asma epilèpsia o estar en tractament mèdic, consultar al metge abans d’usar el producte. En cas d’hipersensibilitat o irritació, deixar d’utilitzar-lo immediatament.

Els olis essencials són inflamables, mantenir allunyat de fonts de calor. Conservar ben tancat en lloc fresc i sec. En cas d’ingestió accidental excessiva o d’olis d’ús extern, no indueixi el vòmit. Beure mig litre d’aigua i acudeixi al metge. No superar la dosi recomanada en cap cas. No es recomanable cap ús en nens menors de 3 mesos. Llegir i seguir indicacions en cas de nens segons l’ús que es descriu en aquest prospecte.

 

Condicions de conservació:

Mantenir allunyat de tota font de calor i llum.

Tancar l’envàs després de cada ús per evitar la volatilització i pèrdua de qualitat i

propietats del producte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *